Στο λιμάνι της Νάπολης, ένας ετοιμοθάνατος άνδρας αναφέρεται λίγο πριν πεθάνει στον κύριο Αρκάντιν και τη σύζυγό του, Σοφί. Ο ήρωας μας, αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος, που γνωρίζει ότι ο κύριος Αρκάντιν είναι ένα από τα πλουσιότερα άτομα στον κόσμο, θεωρεί ότι ανακάλυψε έναν τρόπο να αποσπάσει κι αυτός μερικά χρήματα από τον πλούσιο βιομήχανο.
Το ελληνικό ενδιαφέρον για αυτή την ταινία είναι πολλαπλό, πέραν της παρουσίας της μοναδικής Κατίνας Παξινού, σε ένα απολαυστικό ρόλο. Στην χώρα μας η ταινία κυκλοφόρησε με τον φαιδρό τίτλο - απόδοση "Ο Σατανάς Αυτοπροσώπως". Πολλοί ισχυρίζονται ότι το σενάριο βασίζεται σε μια επίσκεψη του Orson Welles στο ιδιωτικό νησί του Κροίσου ΄Έλληνα εφοπλιστή Λιβανού, όπου πέρασε ένα Σαββατοκύριακο, ανάμεσα σε άλλους καλεσμένους όπως η Μαρία Κάλλας, ο Ωνάσης, ο Λάτσης κι άλλα πρόσωπα του οικογενειακού και κοσμικού κύκλου της οικογένειας. Οι φήμες λένε ότι ο τίτλος προήλθε από τον εξής διάλογο μεταξύ Welles και Λιβανού, όταν τους σύστησαν: - Είστε ο κύριος. Λιβανός, από τον Λίβανο; Ρώτησε ο Welles χαριτολογώντας. - Όχι, του απάντησε ο Έλληνας Κροίσος. Λιβανός από Αρκαδία. Φυσικά κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει ποτέ αυτή την φήμη, παρά τις τρομερές ομοιότητες με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις που παρατηρεί κανείς στην ταινία και τη γνωστή αδυναμία του Welles να αναφέρεται σε υπαρκτά πρόσωπα της πνευματικής και οικονομικής εξουσίας.
Τέλη του 19ου αιώνα και στους ωκεανούς χάνονται πολλά πλοία. Ναυτικοί επιστρέφουν στα λιμάνια κι αφηγούνται για μια τεράστια φάλαινα με κέρατο που βουλιάζει τα πλοία. Ο καθηγητής Άνοραξ, ο βοηθός του, Κονσίλ κι ένας επαγγελματίας φαλαινοθήρας, ο Νεντ Λαντ, πλέουν για να εξερευνήσουν το μυστήριο.
Κέρδισε 2 Όσκαρ! Κέρδισε 1 Νίκη και 2 Υποψηφιότητες!